donderdag 27 september 2012

Jacaranda’s en andere b(l)oeiende haardracht


Vanmorgen zijn wij naar de regeringsgebouwen getogen in Pretoria. Deze mooie monumentale gebouwen lagen voorheen altijd aan een park dat zich langs de Kerkstraat (Churchstreet) uitstrekte. Deze straat, wist Liaan ons te vertellen was voorheen altijd de langste straat (/ weg) van heel Afrika.


Het park ligt nu echter aan een geheel andere straat, zonder dat de straat of het park verhuisd is. De (nieuwe) burgemeester van Pretoria is nl. erg verbolgen dat hij de naam van de stad niet mocht veranderen in Tshwane en besloot dan maar liefst 27 straten tegelijk een andere naam te geven. Daarbij werd een groot deel van de Kerkstraat, zonder vóóraankondiging, anders genoemd: De Stanza Bopape street. Of de bewoners van de straat dit nu leuk vinden of niet.


Een naamsverandering van Schoemanstraat (minister tijdens apartheidsregime en een militant voorstander daarvan) naar Francis Baard street (ANC-activist tegen het apartheidsregime) kan ik nog wel volgen, maar dat de Beatrix-straat dan ook de Steve Biko street moet worden omdat Beatrix en het Nederlands koningshuis naar het apartsheids verleden zouden verwijzen?
(De Nederlandse overheid vond deze laatste opmerking trouwens geen belediging!)

Maar genoeg frustratie. Bij de regeringsgebouwen hebben we lekker in het zonnetje gezeten en zijn we langs de Afrikaanse marktkraampjes gewandeld die ze daar voor de toeristen hebben neergezet.



Op de terugweg liepen we onder de eerste bloeiende takken van de Jacaranda bomen door. Deze bomen bloeien in oktober prachtig mooi met paarse bloemen. Het zijn dan ook deze, eigenlijk Zuid-Ámerikaanse, bomen die de beroemde plaatjes van Pretoria sieren. (Deze bomen zie je ook op de achtergrond van onze weblog.)


Op de hoek met de Beckett-street was een kapperszaakje dat Kya haar aandacht trok.
En wat we toen aan kindertjes weer mee kregen moeten jullie zelf maar eens zien.





Het ging bij beide niet zonder traantjes, de dames van de kapper wisten van aanpakken, maar het resultaat mocht er zijn!



Bij het Guesthouse aangekomen bleek de monteur voor de wasmachine er ook net aan te komen. Hij hoefde niet erg lang te zoeken naar het probleem. Hij verplaatste de wasmachine een beetje, trok de knik uit de afvoerslang en klaar was de machine weer!

Tja.

Daar moet je dan ook voor gestudeerd hebben.

Met de zonnig blauw-paarse groeten uit Tshwane Pretoria,
Gloria, Kya, Thabo, Jolanda en Ernst-Paul.


1 opmerking:

Igor, Ingrid & Naomi zei

Wat een prachtige kapsels!!! Vooral Thabo is echt een kanjer met zijn haren zo! Ik zal zorgen dat Naomi Kya niet ziet, want dan wil ze dat ZEKER ook...
groetjes, Ingrid (Igor & Naomi)

Een reactie posten