dinsdag 25 september 2012

Project “Restore”

“Ik weet niet wat jou zover heeft gebracht
Als ik jou zie `s avonds bij het park
De autolichten beschijnen je lichaam
Zonder ogen, zonder herinnering

Ik neem aan dat je nooit liefde hebt gehad
Ook niet toen dat zo belangrijk voor je was
De woorden die bij jou horen zijn goedkoper dan ik dacht
In een seconde ging het regenen vannacht

Ga die wereld uit
Een seconde en rij snel door die wereld uit
Ga die wereld uit
Een seconde en kijk goed rond in ons paradijs
En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt

....

En alles blijft bij het oude, als hij weer naar huis rijdt”
(Frank Boeijen, ‘Kronenburgpark’)

Aan de tekst van dit liedje moesten wij denken toen wij het verzoek van onze lieve vriendin Esther kregen om het project “Restore”, hier in Pretoria, te steunen.

Daarom plaatsen wij hieronder haar (enigszins verkorte) oproep.

“Oh, Think twice, 'Cause it’s another day for you and me in paradise”;
Fam. Paans.


“Het is zomaar een ochtend op een gewone doordeweekse dag. De brandende zon staat hoog aan een strak blauwe hemel. Langs de kant van de weg staat een jong tienermeisje van 16 jaar. Als je dichterbij komt, zie je dat ze zich uitdagend en schaars gekleed heeft. De blik in haar ogen is uitnodigend, maar tegelijkertijd ook koud.

Ze staat daar in de hoop wat geld te kunnen verdienen omdat ze de wanhoop nabij is. De omstandigheden waar in ze leeft zijn schrijnend. De kranten die ze heeft zijn niet om te lezen, maar om ze te gebruiken als maandverband...


Als ze ‘geluk’ heeft verdient ze vandaag genoeg om voor één keer eten te kopen voor haarzelf en haar jongere broertje en zusje. Zónder condoom (met alle risico's van dien) verdient ze twee keer zoveel als mét. Als ze misbruikt en geslagen wordt heeft ze niets.

40.000 prostituees extra naar Zuid-Afrika voor de Wereld Cup voetbal 2010...
Vernedering, eenzaamheid en vuiligheid is alles wat ze heeft. Er is niemand die dit van haar weet of haar beschermt. Als ze nog iemand heeft...

Het zou je dochter of je zus maar zijn…

Ongeveer 2000 jaar geleden ontmoette een dergelijke vrouw een onbekende bij de waterput. Hij kijkt dwars door haar geschonden leven heen en ziet haar gewonde en gekwetste hart. Hij ziet haar schaamte en haar verdriet. En Hij biedt haar Zijn genezing en HERSTEL (= Restore) van waardigheid aan. Ze accepteert het gretig. (Johannes 4: 1-42).

Hij, Jezus Christus, is gekomen om te HERSTELLEN wat kapot is. En ook Jezus heeft vrouwen van twijfelachtige reputatie in zijn stamboomlijn: Tamar (Gen. 38) en Rachab (Joz. 2)

Het centrum Lesedi la Batho (Licht voor de mensen) probeert juist dit zelfde te doen in Mabopane (een sloppenwijk ten noordwesten van Pretoria) voor vrouwen die gebroken, gekwetst, beschadigd, veracht zijn en dagelijks misbruikt worden voor geld. Een busje van het centrum brengt hen naar Lesedi la Batho, waar ze hartelijk verwelkomd worden door Chrisna (directeur van het centrum), Mittah en Tryphosa (sociaal werkers). Dit zijn drie geweldige Zuid-Afrikaanse vrouwen met een warm hart voor deze prostituees.
Ze krijgen een kop koffie of thee met wat lekkers aangeboden en worden rondgeleid in het centrum waar ze een cursus (leren naaien, mooie dingen maken van kralen etc.) mogen uitkiezen die ze de komende weken gratis kunnen volgen.
Ze praten wat samen en dan vraagt Mittah of ze voor hen mogen bidden...

Deze vrouwen zullen tegen de andere prostituees vertellen dat Lesedi La Batho een veilige plaats is om naar toe te gaan en ze uitnodigen om de volgende keer mee te komen. ( Zie: http://lesedilabatho.co.za/?page_id=2 )

Het is niet zo eenvoudig, voor deze vrouwen, om met een leven in de prostitutie te breken en een nieuwe weg in te slaan. Vaak weten deze vrouwen niet eens meer wat het is om iets te ontvangen zonder dat er iets van hun kant tegen over moet staan.
Lisha, 20 jaar lang gedwongen tot prostitutie.
Enkele dagen na deze foto werd ze bijna dood geslagen door haar pooier, omdat ze eruit wilde...
“Een paar uur later rijdt Chrisna terug uit haar werk naar huis. Onderweg ziet ze een prostituee staan praten met een klant en realiseert zich dat ze deze vrouw zo pas in Lesedi la Batho heeft ontmoet. Ze moet zachter gaan rijden want de auto van de klant staat half op de weg geparkeerd. De vrouw kijkt vanuit haar ooghoek naar de naderende auto van Chrisna, herkent Chrisna en begint uitbundig naar haar te zwaaien. En Chrisna realiseert zich hoe ze vandaag voor heel even verschil heeft gemaakt in het ontwrichte leven van deze vrouw...”

Project “Restore” (wat HERSTEL betekent) heeft hart voor deze vrouwen. En wil graag helpen uit hun puinhopen iets nieuws en moois te maken. Project “Restore” wil de handen en voeten van Jezus zijn. En wil genezing van gebroken harten en HERSTEL van waardigheid brengen in het leven van deze (veelal zeer jonge) vrouwen. Met andere woorden: Het project wil Zijn liefde (wekelijks) in actie te laten zien.

Wij hopen en bidden dat we het leven van meer dan één prostituee kunnen veranderen. En u en jij kan daarbij helpen!

Julia werd gedwongen in de prostitutie, een nachtmerrie van 16 tot 20 uur per dag. Elke dag.....
Ze zegt dat haar enige vriend en familie ‘Prinses’ is,
een beer die een vrijwilliger van de kerk haar gaf.
In de eerste plaats kan dat door te bidden voor dit geweldige project en voor in het bijzonder voor de prostituees en hun schrijnende omstandigheden. Wij geloven in de kracht van het gebed en dat God daardoor heen grote dingen kan doen! Bid alsjeblieft voor de prostituees die naar Lesedi La Batho komen. (In het bijz. elke woensdagochtend, wanneer wij dat gezamenlijk willen doen) Het vraagt moed van deze vrouwen om deze stap te zetten! Door alle afschuwelijke dingen die hen overkomen zijn, zijn ze het vertrouwen in mensen volledig kwijt geraakt. Bid voor bescherming en gezondheid. Dat ze zich onvoorwaardelijk geliefd zullen voelen! Bid mee dat God zal voorzien in de middelen die nodig zijn om dit project voortgang te laten hebben!

Ook op een praktische manier kunt u en jij helpen. Misschien wil u / jij een gift overmaken om dit project te steunen. Ál het geld gaat rechtstreeks naar dit project.

- Voor 10 euro is er een kopje koffie / thee met wat lekkers beschikbaar voor deze
   vrouwen. (Misschien wel het enige eten en drinken van die dag)
- Voor 20 euro kan het busje heen en terug rijden
- Voor 30 euro kunnen ze een tasje met luxe goederen meekrijgen: Tandpasta,
   tandenborstel en maandverband (deze dingen zijn voor het onbetaalbaar)
- Of misschien kunt u / jij zelf een bedrag vaststellen.

Binnen onze vriendengroep gaan er regelmatig mensen naar Zuid Afrika, door hen het geld mee te geven besparen we hoge internationale transactiekosten. Momenteel is de familie Paans in Zuid Afrika, dat betekent dat als je nu een bijdrage stort, het deze week nog in Zuid - Afrika is!

Je kunt je bijdrage overmaken op:

Giro 1828854 t.n.v. J.J. Pots te Drachten

o.v.v. Project Restore Zuid Afrika, “gift voor taxi”, “gift voor koffie”, “gift voor toilettas” of “vrije gift”.

Namens het “Restore-team” BAIE DANKIE! Heel, heel hartelijk bedankt!!!

Esther Pots (restore@kpnmail.nl)

(Voor de gehele tekst van Esther zie: http://called-to-restore.blogspot.nl/ )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten